Ağrı Mücadelesi

Sünnette Ağrı Mücadelesi Nasıl Yapılır?

Sünnette amaç fazla olduğu düşünülen cilt parçasının uzaklaştırılmasıdır. Bu amaca yönelik yapılan işlemler iki ana parçadan oluşur.

  1. Ağrı mücadelesi
  2. Cerrahi işlem

Ağrı mücadelesi ise 4 şekilde olabilir

  1. Aşı ile lokal anestezi
  2. Krem ile lokal anestezi
  3. Genel anestezi
  4. Hipnoz

Hipnoz sadece bir fantaziden ibarettir. O sebeple uygulanmaz. Her insanın pskilojisi farklı olduğundan, hipnoz yönteminin nasıl seyredeğini bilmek imkansızdır. Bu yöntemi tercih etmek sadece macera aramak olacaktır.

Krem ile sünnet özellikle yenidoğanlara uygulanmaktadır. Krem sadece cildi uyuşturur. cilt altına ulaşması imkansızdır. Bu yöntem için kullanılan Emla kremin, bakınız prospektüsünde ne yazmakta.

2 mm derinliğe kadar girebilmesi için 60 dakika, 3 mm derinliğe kadar girebilmesi için 120 dakika…“  Prospektüs için tıklayınız

Yani şu demek. krem sürüldükten sonra en az 2 saat beklemeniz ve ilacın orada kalması lazımdır. Eğer ilaç orada kalmaz ise, ilaç tekrarlanmalıdır.  2 saat içinde bebeğin çiş yapmasını nasıl önleyeceksiniz?

Ayrıca sünnet için gereken anestezi derinliği 3 mmden fazladır!

Emla kremi çok isteyen ailelerin arzusunu yerine getirmek üzere tatbik etmekteyiz. Ancak lokal anestezi de yapmaktayız. Görmekteyiz ki, Emla tatbikine rağmen, bebek o minicik iğneği hissetmekte.

Aşı (iğne) İle Lokal Anestezi Nasıl Yapılır?

İnsülin enjektör ucu ile (son derece ince) ile lokal anestezi oluşturan madde pipiye enjekte edilir.

Pipinin 3 adet siniri vardır.

2 üstte 1 adet atta. Bu sebeple 2 adet enjeksiyon yapılmak zorundadır. Şeker hastası çocukların bile kendi kendine  enjeksiyon yapmasına olanak tanıyan bu enjektörlerin ciltten girişi ağrısızdır. Ancak lokal anestezi oluşturan maddenin bir kaç saniye süren hafif yakma özelliği vardır. Bu da hemen geçer.

Lokal anestezi, ilaç uygulanmasından sonra hemen başlamaz. 10 dakika kadar beklemek lazımdır. Ya da çok fazla miktarda lokal anestezi yapılmalıdır ki hemen etki etsin. Fazla ilaç uygulanmasını tercih etmemekteyiz.  Daha sonra cerrahi işleme geçilir.

Genel Anestezi Nasıl Uygulanır?

Genel anestezi çok da masum olmadığından, anestezi güvenlik aşamalarından geçmeyi gerektirir. Anestezi hekimi hastayı değerlendirir. Kan tetkikleri uygulanır. Onay alındıktan sonra, ameliyathane ortamında, bir anestezi hekimi tarafından bizzat uygulanır.

Bu ve benzeri, son derece gelişmiş anestezi cihazları kullanılır.

Genellikle, hasta kendisi soluk alıp vermekte, anestezi hekimi, ona yardımcı olmaktadır.

Bu tip anestezinin belki de en önemli dezavantajı, ailenin hastanın yanında olamamasıdır.

Genel anestezi de acısız değildir. Anestezi güvenlik testleri için kan alınır. Anestezi güvenliği için serum takılmak zorundadır. Yani aslında lokal anestezi ile şartlar eşit gibidir.

Genel anesteziyi aşırı heyecanlı ve 2-6 yaş arasında sünnet olmak zorunda olan çocuklar için önermekteyiz.  Diğer yaş grupları, dikkatli yaklaşımla, hekim aile işbirliği ile lokal anestezi ile sünnet olabilir.

7-8 ay ila 2 yaş arası da, daha çok genel anestezi açısından değerlendirilmaleri gereken bebeklerdir. Çocuğun durumuna göre karar verilmelidir.

 

Sünnet sonrası ağrı mücadelesinde köpük bardak kullanımı da düşünülmelidir. 

Yarısından kesilmiş köpük bardak ile pipi muhafaza altına alınabilir. 

Bebeğe temas eden kısım, kesilmiş değil, künt taraf olmalıdır.


Etiketler : Sünnet , ağrı